Trekammarbrunnar - fakta och priser

Vi ger dig verktygen för att få en effektiv och prisvärd installation av trekammarbrunn

Vad säger kommunen

Ett enskilt avlopp med trekammarbrunn kräver kontakt med din kommun, både för anläggandet av den och för exempelvis avtal och regler för tömning.

Exempel på kommunala regler för trekammarbrunnar

Oftast anlitar en kommun en lokal entreprenör som tömmer ditt slam. Om du inte redan känner till detta lär du bli varse det när ett brev från kommunen dimper ner och meddelar dig att du måste tömma din trekammarbrunn. Olika kommuner har olika regler, men gemensamt är ett visst antal obligatoriska tämningar, inte sällan en gång om året, till en fastställd taxa.

En vanlig lösning för kommunal tömning av brunnen/avloppet är en fast kostnad som betalas per år, mellan 500-2000 kr ungefär. Till det kommer en specifik kostnad för just din tömning, beroende på vad du har för volym på anläggningen.

Kom ihåg att du kan få betala extra om du har särskilda förutsättningar som gör det svårt för slamtömmaren att komma fram eller på annat sätt tömma trekammarbrunnen, så gör vad du kan för att hålla vägen fri och lättjobbad.

Bygglov för avlopp

Att anlägga avlopp är omgärdat av många olika regler så hör alltid med kommunen innan du sätter igång något arbete. Till exempel kommer du behöva få ett bygglov för arbetet, något som är viktigt att ansöka om i god tid, parallellt med att du begär in offerter från markentreprenörer och avloppsanläggare i din region.

Tumregeln är att göra två saker samma dag, egentligen så fort du kommer på att du vill ha en infiltrationsanläggning/trekammarbrunn/annan lösning för enskilt avlopp:

1. Jämför priser från olika anläggare. En trekemmarbrunn med alla komponenter kan skilja tiotusentals kronor mellan olika entreprenörer - du har mycket att vinna på att jämföra olika priser. Vi rekommenderar en gratistjänst för detta offertförfarande, exempelvis Markproffs.se (samlar markentreprenörer som gör trekammarbrunnar över hela landet).

2. Slå en signal till byggnadskontoret eller jämförbar avdelning på ditt kontor och hör dig för om hur du söker bygglov för din trekammarbrunn. Då behandlandet av ditt ärende kan ta ett tag bör du alltid börja denna process samtidigt som offertbegärandet.